Ο αέναος κύκλος του «νέου Ασφαλιστικού»

asfalisi-696x522
H κυβέρνηση στο Eurogroup δέχθηκε τη θέσπιση ενός πακέτου «μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό στα πλαίσια του προσύμφωνου με τους θεσμούς προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δέχθηκε να θεσπίσει αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το 2019 σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιβάλλουν.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το «νέο Ασφαλιστικό» πριν καν εφαρμοστεί πλέρια εκείνο το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί. Υπενθυμίζεται πως το 2016 εφαρμόστηκαν μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, τα μερίσματα και τα εφάπαξ. Το 2017 είναι το έτος του επανϋπολογισμού των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων, της περικοπής των νέων κύριων συντάξεων (σ.σ. τις οποίες αιτήθηκαν οι ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016) αλλά και του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα τους.

Πιο συγκεκριμένα, πριν καν όμως ολοκληρωθεί η είσπραξη της πρώτης μηνιαίας δόσης του ασφαλιστικού χαρατσιού (σ.σ. 28.2.2017) εν μέσω αλαλούμ εγκυκλίων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας, η κυβέρνηση δέχεται να διαπραγματευθεί την κατάργηση των εκπτώσεων τις οποίες προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους με εισόδημα 7.000 – 58.000 ευρώ ετησίως. Πριν ξεκινήσει ο επανϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων ο οποίος θα οδηγήσει στην “προσωπική διαφορά” η κυβέρνηση δέχεται να διαπραγματευτεί την περικοπή τους.

ΠΗΓΗ: insurancedaily.gr

Γιάννης Λαθουράκης
Γιάννης Λαθουράκης
Άρθρα: 35

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *